Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz helyi szinten - C2 bilaterális esemény

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz Magyarországon (EEA HU04 pályázati program)

Balatonfüred, 2016. szeptember 22-23

A rendezvény célja volt a klímaváltozás hatásaival és annak való kitettséggel kapcsolatos ismeretek bővítése Magyarországon. Cél volt továbbá a klímaváltozással szembeni ellenálló-képesség növelésére irányuló helyi erőfeszítések támogatása, az egyes gazdasági ágazatok klímaváltozásnak való kitettségével és veszélyeztetettségével kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésére irányuló példaértékű tevékenységek bemutatása.

Article about the event's conclusions (4 page PDF)
Fotók a rendezvényről a lap alján

Prezentációk letöltése PDF-ként:

Napirend
Haavard Stensvand, Sogn og Fjordane megye kormányzója: Work on adaptation to climate change in Sogn og Fjordane County (11 dia)
Dr. Rannveig Magnúsdóttir, Landvernd – Icelandic Environmental Association: Climate change and Hornafjörður municipality (16 dia)
Rune Gjerden, Tønsberg önkormányzata: Urban measures for adapting climate changes and reducing the environmental impact in the senter of Tønsberg (26 dia)
Lúðvík E. Gústafsson, Icelandic Association of Local  Authorities: Icelandic municipalities and climate change (21 dia)
Guðmundur Haukur Sigurðarson, Vistorka: Akureyri - Iceland Carbon neutral (19 dia)
Dr. Váradi Zsuzsanna, Dipol Konzorcium: A bergeni tanulmányút tapasztalatai és hasznosítása (25 dia)
Lohász Cecília és Pej Zsófia, Energiaklub: Tanulmányút Norvégiában, Oslo, Rygge (28 dia, 10 Mbyte)
Deborah E. Davies: Journeys in Adaptation (Prezi)
Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere: A Klímaválasz tanfolyamokon szerzett tapasztalatok hasznosítása (41 slides, 12 Mbytes))
Kajner Péter, MFGI: The National Adaptation Geoinformation System (NAGiS) as a local planning tool (27 dia, 17 Mbytes)
Lakossági és önkormányzati kutatások (ZIP, letölthető prezi prezentáció, 60 Mbyte)
Kovács Zoltánné, Bács-Kiskun megyei önkormányzat: Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében (12 dia)
Varga  György, VITUKI: The effects of climate change on lake Balaton (24 dia)
Bálint Judit, REC: Az "Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz" program eredményei (17 dia)
Záró prezentáció (21 dia, 3 Mbyte PDF)

 

Filmek:

Tégy az éghajlatváltozás ellen, keresd fel a honlapunkat! (1:22, 98 Mbyte)
Elkezdődött a klímareferensek képzése Hódmezővásárhelyen (2:35 perc, 11 Mbyte)
Híradó - Klímastratégia (1:55, 59 Mbyte)
Végeztek a klímareferensek (1:31 perc, 11 MByte)

 

 

A rendezvény a HU04 program bilaterális kapcsolatok erősítését célzó komponensének keretében került megrendezésre. A rendezvényen egyszersmind bemutatásra került a HU04 program második komponensének fő eleme is, az ún. „helyi adaptációs kapacitásfejlesztés”. Ennek keretében két projekt fejeződött be sikeresen: EEA-C2-2, Nemzeti-alkalmazkodási hálózat kialakítása és EEA C2-4, A települések felkészítése az éghajlatváltozás helyi szintű kezelésére.

Ezen két projekt célja a helyi önkormányzatok, döntéshozók és érdekcsoportok ismeretének bővítése a klímaváltozással kapcsolatban. A klímaváltozás által okozott helyi szintű hatások tudatosításával és értékelésével a megszerzett tudás jó alapot szolgáltatott az érintetteknek az alkalmazkodás mikéntjeivel való megismerkedésre és a klímaváltozás hatásait enyhítő konkrét lépések megtételére.

A balatonfüredi rendezvény továbbá jó alkalmat adott a magyar és norvég partnerszervezetek közötti tapasztalatcsere elmélyítésére is.

Ez a rendezvény az első rendezvény volt a 2016. őszén megrendezésre kerülő három bilaterális esemény közül és célja tehát a HU04 program keretében végrehajtott projektek eredményeinek bemutatása és a jelenlévők közötti együttműködés további elmélyítése. Ezt a rendezvényt az alábbi kettő fogja követni:

  • A minta projekteket bemutató rendezvény október 5-7 között kerül megrendezésre, ami Magyarország három pontjára történő tanulmányutat foglal magába.
  • A „Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) kialakítása és működtetése” című rendezvény november 7-8 között kerül megrendezésre Budapesten.

Fotók a rendezvényről: