Bilaterális találkozó a NATéR projekt aktuális eredményeinek megvitatására

2015. október 19-én egy projektmegbeszélésre került sor a REC konferenciaközpontjában, Szentendrén. A találkozó célja az EGT Alapok keretében finanszírozott NATéR projekt aktuális eredményeinek bemutatása volt. Ezt követően a jelen lévő magyar és norvég szakértők megoszthatták egymással észrevételeiket a hallott eredményekről, ezzel is hozzájárulva a rendszer további fejlesztéséhez. A rendezvény célja volt továbbá lehetséges jövőbeli együttműködési lehetőségek feltárása is.

A találkozón gyakorlati tapasztalatok cseréjére került sor egy sor témakörben: klímaváltozás-modellezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás, és még sorolhatnánk. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) képviselője először bemutatta az EGT alapok által finanszírozott, a Nemzeti Adaptációs Térinformatikai Rendszer létrehozására szolgáló EEA-C11-1 projekt keretében eddig elért eredményeket. Ismertette azon tanulmányokat, melyek a klímaváltozás talajvízre, ivóvízbázis-védelmi területekre és természetes élőhelyekre gyakorolt hatásával foglalkoznak. Kitért a klímaváltozás miatt gyakoribbá vált igen gyorsan kialakuló árhullámok veszélyére is. Az Adaptáció a Klímaváltozáshoz Program részeként ide kapcsolódó projektek vezetői is ismertették eredményeiket: RCMTéR, KRITéR, AGRATéR, Magyarország hosszú távú társadalmi és gazdasági fejlődési pályájának előrejelzése. Ezen projektek kutatási eredményei szolgáltatnak bemeneti adatot a NATéR térképi adatrétegeihez.

A norvég partnerek – A Bjerknes Klímakutató Központ, A Norvég Polgári Védelmi Igazgatóság, A Hordaland megye önkormányzataprezentációkat tartottak a klímaváltozás és adaptáció témaköréhez tartózó kutatásokról, projektekről és kezdeményezésekről. Végül a rendezvény zárószekciójában a résztvevők megvitatták a jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

A rendezvény résztvevői másnap meglátogatták Tardot és Cserépváralját. Megtekintettek egy helyi nevezetességet, a barlanglakásokat, és egy természetes élőhelyet, ahol adatgyűjtés történik a NATéR ökológiai kutatómunkájához. Somodi Imelda, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézetének kutatója ismertette az elmúlt évtizedeket ezen a területen bekövetkezett változásokat, valamint a továbbiakban várható változásokat. Az ehhez kapcsolódó legfontosabb ismeretek itt olvashatók az angol nyelvű terepi összefoglalóban.

Az eredeti (angol nyelvű) cikk, és letölthető prezentációk