Bilaterális együttműködési megbeszélés Szentendrén

 [2014. November 6-7] Tartalmas bilaterális együttműködési megbeszélésre került sor 2014. november 6-7-én a REC irodájában, melynek keretében Sogn og Fjordane és Troms régió elöljárói találkoztak a REC EGT projekt csapatával és a DSB képviselőivel, hogy áttekintsék a bilaterális együttműködés lehetséges formáit.

A REC egy rövid prezentációban bemutatta magát a szervezetet, külön kitérve az EGT Alapok HU04 programjára. Mindkét régiós elöljáró bemutatta az egyes régiókban a klímaadaptációhoz és katasztrófavédelemhez kapcsolódó tevékenységeket. Majd Haavard Stensvand elmondta tapasztalatát a nyugat Norvégiát közelmúltban sújtott árvizekkel kapcsolatban.

A megbeszélések második felében megvitatták a két norvég régió lehetséges közreműködését az egyes projekttevékenységekben, különös tekintettel a C2-es komponensre (Helyi adaptációs kapacitásfejlesztés).

Az eszmecserét követően egy rövid tanulmányútra került sor, ahol a résztvevők megtekintették a Szentendre belvárosában nemrég felépített mobil gátat. A mobil gát működését részletesen bemutatta a várost képviselő műszaki szakember. Az árvízvédelmi rendszer 2013-ban készült el, éppen időben a kora nyári időszakban érkező rekord magas árvíz előtt. A mobil gát azóta is jó szolgálatot tesz a egyre többször jelentkező árvizek kivédésére.  

A találkozó második napján egy kulturális-történelmi látogatásra került sor Esztergomba.