KRITéR Zárórendezvény - Rövid összefoglaló

Részletes ismertető és letölthető előadások


Az EEA-C12-13, "A klímaváltozás okozta sérülékenység vizsgálata, különös tekintettel a turizmusra és a kritikus infrastruktúrákra" (KRITéR) projekt záróeseményére 2015. december 8-án, az Országos Meteorológiai Szolgálat központi épületének dísztermében került sor. A rendezvényen a projekt résztvevői ismertették a megvalósított fejlesztéseket, a kidolgozott módszertant, valamint a kapott eredményeket, továbbá a rendezvény lehetőséget biztosított a felmerülő kérdések megvitatására.

A rendezvényt a projektgazda (OMSZ) részéről Bihari Zita, a projekt koordinátora nyitotta meg, majd Tove Skarstein a Norvég Királyság magyarországi nagykövete tartott nyitó beszédet.

A nyitóbeszédeket követően Iványi Zsuzsanna, a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ munkatársa ismertette az EGT Alap Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program fő elemeit.

Eirik J. Førland, a Norvég Meteorológiai Intézet munkatársa az éghajlatváltozás kapcsán beszélt a hazájában jellemző kihívásokról és az alkalmazkodás lehetőségeiről.

Bihari Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa a KRITéR projekt hátteréről, megvalósításáról, valamint a megvalósítás során tapasztalt nehézségekről tájékoztatta a hallgatóságot.

Lakatos Mónika és Szépszó Gabriella az OMSZ által a KRITéR megvalósításához szolgáltatott adatokról, továbbá az elemzésekben felhasznált indikátorokról és azok előállításáról beszélt.

A hőhullámok okozta többlethalálozás vizsgálata a jelenben és a klímaváltozás következtében címmel tartott előadást Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) munkatársa.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) feladata a szélsőséges időjárási helyzetek közlekedési balesetekre gyakorolt hatásának vizsgálata volt. Czikoráné Balázs Erika előadásában ismertette a módszertan kidolgozásának fő lépéseit.

Az eredményeket Sápi Gergely tűzoltó százados, a Kritikusinfrastruktúra-koordinációs Főosztály munkatársa ismertette, térképekkel szemléltetve a jelenlegi helyzetet és a várható változásokat.

A turizmus és az éghajlatváltozás kapcsolatáról először Kovács Attila beszélt, aki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársaként az ott folyó mérések és kérdőíves felmérések alapján módosította a TCI (Turisztikai Klíma Index) indexet.

Ezt követően Németh Ákos (OMSZ) mutatta be eredményeit a CIT (második generációs turisztikai klíma index) alapján, ahol az indexeket háromféle turisztikai tevékenységre, a vízparti, a kerékpáros turizmusra, és a városlátogató turizmusra határozta meg.

Végül Forman Balázs, az E-Government Alapítvány szakértője arról beszélt, hogy milyen a klimatikus elemek szerepe a magyar fogyasztók utazásról, nyaralásról szóló döntéseiben.