Nyitórendezvény

C13-10 „A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” című RCMTéR projekt

Országos Meteorológiai Szolgálat
1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 1., földszinti díszterem
2015. április 27.

A nyitórendezvényt Radics Kornélia, az OMSZ elnöke nyitotta meg, aki üdvözölte az induló projektet és hangsúlyozta az RCMTéR projekt jelentőségét a jövőbeli éghajlati szcenáriók pontosítása és  jobb alkalmazhatósága érdekében, mely fontos elem az adaptációval kapcsolatos hazai tervezési folyamatokban segítséget nyújtó információs rendszer kialakításának. Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete köszöntötte a megjelenteket és beszélt a program fontosságáról és aktualitásairól. Bonifertné Szigeti Márta, a REC ügyvezető igazgatója bemutatta a REC-et, mint az EGT HU04 program alapkezelőjét és köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

A megnyitót követően Iványi Zsuzsanna (Főszakértő, REC) bemutatta az EGT HU04, Alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásihoz elnevezésű program célkitűzésit és felépítését. A program, melynek alapkezelője a REC, három fő egymáshoz kapcsolódó komponensen keresztül foglalkozik az adaptációhoz kapcsolódó kihívásokkal. A program első komponense (C1) alatt valósul meg a C13-10 projekt. (A programról bővebb információ elérhető a http://eea.rec.org/ honlapon.)

A C13-10 projekt „A Nemzeti Adaptációs Térinformatikai Rendszer (NATéR)” tudásalapjának javítását célozza. Mindez azt jelenti, hogy a C13-10 projekt eredményei szolgáltatják az éghajlati adatokat  a C11-1 projekt keretében kidolgozásra kerülő NATéR rendszer számára.  A NATéR rendszer kialakításáról Kajner Péter (Nemzeti Alkalmazkodási Központ) tartott előadást. Az előadás során ismertette a NATéR célkitűzésit, a rendszer fő elemeit és felépítését.

A C13-10 RCMTéR projektet Szépszó Gabriella (OMSZ) mutatta be, melyet az ELTE Meteorológiai Tanszékével közösen valósítanak meg. Az RCMTéR projekt a sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók felhasználásával fog pontosabb jövőbeli éghajlati  információkat szolgáltatni a Kárpát-medence térségére vonatkozóan. A projekt legfőbb célkitűzése a jövőbeli éghajlatváltozásra vonatkozó információk bővítése és fejlesztése, és minél szélesebb körben a felhasználók számára elérhetővé tétele. A projekt során éghajlati szimulációkat készítenek 10x10 km-es rács felbontásban a legutóbbi IPPC riportban (AR 5) meghatározott globális éghajlatváltozási szcenáriók alapján, két  regionális klímamodell legújabb változatainak felhasználásával. Az egyik az ALADIN-Climate modell, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálatnál adaptáltak, a másik  az ELTE Meteorológiai Tanszék által adaptált RegCM modell. Szakmai egyeztetésekre és képzések megrendezésére szintén sor kerül majd, melyek a lehetséges felhasználókat kívánják segíteni annak érdekében, hogy minél megfelelőbben legyenek hasznosítva és értelmezve a modellszámitások által nyújtott információk.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt kérdéseket feltenni az elhangzott előadásokkal kapcsolatosan. A kérdések többsége a RCMTéR projekthez, valamint a NATÉR rendszerhez kapcsolódott (pl. klímamodellek eredményeinek fontossága az építészeti szabványok kialakítása során, bizonytalansági információk értelmezése, NATÉR adataihoz való hozzáférés lehetőségei és felhasználhatósága, földhasználati változások figyelembe vétele, az alkalmazott rácshálózat határai és korlátai).

A rendezvény nemcsak azt a célt szolgálta, hogy tájékoztassa a döntéshozókat, az éghajlati információk felhasználóit a projekt legfontosabb feladatairól és várható eredményeiről, hanem lehetőséget teremtett a szakmai és tudományos együttműködések kialakítására az információk potenciális felhasználói számára is.

Letölthető előadások, fotógaléria és háttéranyagok az esemény honlapján.